Älskade, hatade påse

Våra världshav fortsätter att fyllas med plast och om vi inte drar i handbromsen kommer de snart att innehålla mer plast än fisk. Många har pekat ut plastpåsen som den stora boven och för att reducera förbrukningen har ett nytt EU direktiv trätt i kraft.

Det nya direktivet, som trädde i kraft den 1 juni 2017 innebär att alla som ger ut eller säljer plastbärkassar måste informera om plastbärkassens miljöpåverkan och fördelarna som följer av en minskad förbrukning. För att uppfylla direktivet behöver utgivaren också informera om åtgärder som kan vidtas för att minska förbrukningen. Det gemensamma målet för direktivet är att minska användningen till max 40 plastpåsar per person och år till 2025. Så vad kan du, vi och alla andra göra för att rädda havet?

DET ENKLA SVARETpase

Det enkla svaret är lätt och slätt att använda mindre påsar, premiera återanvändning och se till att påsarna som används hamnar i rätt återvinningskärl. Plastpåsarna som säljs i Sverige är framtagna i mycket slitstark polyetenplast och kan därför användas flera gånger innan de behöver kasseras. När det är dags för återvinning erbjuder Sveriges välutvecklade återvinningshantering nästan alltid en återvinningsstation runt hörnet och insatsen och uppoffringen som krävs för att göra stor skillnad, är därför väldigt liten.

På vår sida jobbar vi aktivt för att påverka kvalitén och produktionen genom att ställa hårda krav på våra leverantörer. På så sätt kan vi säkerhetsställa att våra produkter är producerade på bästa möjliga sätt. Det viktigaste miljöarbetet för oss ligger dock inte råmaterialet utan i framtagningen av optimerade förpackningslösningar. Genom att välja rätt material, effektivare förpackningar, bättre logistik och bättre förpackningsprocesser kan vi göra stor skillnad för miljön.

DET KOMPLICERADE SVARET

Plastpåsen har målats ut som syndabocken, men innan du dömer den kan det vara bra att väga in alternativen. För om sanningen ska fram är plastpåsen svårslagen ur miljöaspekt i de fall då den används och sorteras på rätt sätt. Plastpåsens stora problem landar snarare på användaren då majoriteten av de återvinningsbara plastpåsarna aldrig hittar fram till återvinningsstationen. De hamnar istället på soptippen, i naturen eller i våra hav. I Sverige är vi relativt duktiga på att återvinna, men vi kan dessvärre inte säga det samma om speciellt många andra länder i världen där majoriteten av plasten fortfarande hamnar på soptippen och i naturen.

Är papperspåsen ett bättre alternativ? Papperspåsen kommer från en förnybar källa, är nedbrytningsbar, komposterbar och återvinningsbar. Vid en första anblick låter det som en klar vinnare, men som med så mycket annat finns det en dyster baksida. Vid tillverkningen kräver papperspåsen nämligen fyra gånger så mycket energi, tjugo gånger så mycket vatten och dessutom fyra gånger så mycket energi när påsen sedan ska återvinnas. Om papperspåsarna istället hamnar på soptippen bryts de ner och släpper ut den miljöfarliga växthusgasen metan. De tynga och otympliga papperspåsarna kräver också fler och tyngre transporter vilket även det resulterar i en kraftig utsläppsökning. Så står du och velar mellan plast och papper är det troligtvis bättre att välja plastpåsen, om du kan se till att den når hela vägen fram till återvinningen.

Tygpåsen då, det måste ju vara ett bättre alternativ? Tygpåsen har länge gått hand i hand med den miljövänliga approachen och visst kan den vara miljövänligare än både plast- och papperspåsen. Förutsättningen är dock att tygpåsen används mer än 130 gånger då processen för att ta fram en tygpåse är väldigt energikrävande. För den som anstränger sig går det givetvis att nå en miljövinst, men vi gissar att livscykeln för de flesta tygpåsar är betydligt kortare. Så funderar du på att välja tygpåsen gäller det att du sätter den i bruk, för blir den liggandes eller går sönder innan den använts 130 gånger är den ett sämre val för miljön.

SLUTSATSEN

Slutsatsen kan inte beskrivas som något annat än pest eller kolera, för någon riktigt vinnare kan vi tyvärr inte utse. I en stor undersökning från den brittiska branschorganisationen Waste där man analyserat plast-, papper- och tygpåsar nådde man fram till ett liknande resonemang, varpå plastpåsen ansågs vara en gnutta bättre än papperspåsen. Vi tror dock att havet är av en annan uppfattning och önskar verkligen att vi hade ett bättre svar och att det fanns en bättre lösning. En sådan lösning kan mycket väl lura i framtidens förpackningsteknik men för tillfället måste du, vi och alla andra göra det vi kan för att reducerad användning, premiera återanvändning och se till att allt material hittar fram till återvinningen.

plast-i-havet

Vi har tidigare skrivit om flera spännande projekt så som Ocean Cleanup, Tomorrow Machine och det ätbara förpackningsmaterial  som skulle kunna hjälpa haven.