Chat with us, powered by LiveChat

Den tilltagande kunskapen om konsumtionens negativa inverkan på miljön har fått fart på utvecklingen mot en grönare framtid. Det har fört med sig en rad nya och spännande material med stora potential inom förpackningsbranschen. De nya materialen är helt biologiska, nedbrytbara och i vissa fall till och med ätbara.

Varje år slängs kopiösa mängder hushållsavfall och det är verkligen skrämmande att se hur snabbt våra återvinningskärl fylls och än mer skrämmande är det att följa dess negativa inverkan på miljön. Klimatrapporterna som inkommer från världens alla hörn har en gemensam slutsats och det är att någonting måste göras. Men vem är det som ska ta hand om problemet? Ligger ansvaret på privatpersonen, företaget eller myndigheterna? Vi har givetvis inte något absolut svara på frågan men vi tror att lösningen ligger i det kollektiva, där problemen löses stegvis via en rad olika sanktioner från privatpersoner, företag och myndigheter i en sund symbios.

Det nya EU direktivet vars syfte är att reducera användningen av plastpåsar är ett bra exempel och med liknande direktiv kan vi reducera och i bästa fall eliminera de värsta miljöbovarna i framtiden. För nå hela vägen fram måste vi dock också hitta bättre och mer miljövänliga alternativ. Flera spännande alternativ är under utveckling och några finns faktiskt att tillgå redan nu.

Ett spännande exempel kommer från företaget Loliware som tagit fram en ätbar, smakrik och helt naturlig bägare för dryck och efterrätter. Den glasliknande bägaren finns i flera olika smaker och innehåller bland annat sjögräs, frukt och grönsaker. Bägaren bryts därför ner som vilken annan mat som helst i kroppen och skulle den istället hamna i naturen brytas den ner fort utan att lämna några kemikalier eller skadliga restprodukter efter sig.

Att köpa de förhållandevis dyra Lolliware muggarna kommer givetvis inte att göra mycket för miljön men om man istället skulle implementera en liknande konstruktion i större skala har den potential att göra större nytta. Att ersätta alla glassbägare på en världstäckande hamburgerkedja skulle t.ex. kunna göra stor skillnad. Det är ju precis så det funkar med glassrånet, så varför skulle man inte kunna göra likadant med bägaren? På så sätt skulle man kunna avlägsna plast- och pappbägarna och den som äter glassen slipper ju dessutom att leta efter papperskorgen.