Chat with us, powered by LiveChat

Den finska fiskfarmaren Manu Vihtonen har tagit fram en hållbar och helt nedbrytningsbar förpackning som kan skydda upp till 2000 fiskägg.

FiskFör att skydda och stimulera tillväxten av fisk i vattendrag och sjöar planterar fiskidealister som Manu Vihtonen miljontals fiskägg varje år. Vid isättningen använder de sig av en plastförpackning som försetts med hål stora nog att släppa igenom fiskynglen, men små nog att hålla större fiskar och andra hungriga fiender på utsidan.

Förpackningarna är mycket effektiva och ser till att så mycket som 95-98% av alla ägg kläcks. De är dock inte lika effektiva ur miljöaspekt då plasten blir kvar i vattnet efter det att ynglen get sig ut i det fri. Att stimulera det marina djurlivet med något som samtidigt skadar det är inte speciellt smart och inte heller hållbart i det långa loppet.

Manu Vihtonen har förstått problematiken och tagit fram lösningen. En helt nedbrytningsbar förpackning i papp med samma goda egenskaper som den i plast. Den stora skillnaden är dock att pappförpackningen inte skadar miljön och som grädde på moset är den dessutom billigare att tillverka och lättare att förvara och transportera.  Tummen upp för Manu Vihtonen och alla andra entreprenörer som skapar en smartare och bättre miljö.