Chat with us, powered by LiveChat

Det är konstigt att inte fler företag lägger större fokus på ”antalet friska dagar” då detta är en faktor som kan sättas i direkt relation till företagets resultat. När någon blir sjuk slutar en viktig kugge i systemet att fungera vilket kan ge konsekvenser för hela verksamheten. Det där viktiga projektet som redan skulle vara färdigt kanske måste läggs på is, det viktiga mötet kanske aldrig blir av och de som egentligen skulle jobba mot en ökad försäljning får istället täcka upp där verksamheten haltar som mest. Det är mycket och många som påverkas när någon blir sjuk och omräknat i pengar kan man säga att en dags korttidssjukskrivning kostar ca 10 % av medarbetarens månadslön*. Om det istället handlar om en långtidssjukskrivning beräknas de kostar minst 100 000 kr i halvåret* och skulle det gå så långt att medarbetaren säger upp sig kan man räkna med att processen och nyanställningen kostar uppåt 1 000 000 kr*.

När det kommer till företagshälsa är det många som stirrar sig blinda på de kortsiktiga utgifterna istället för att fokusera på de långsiktiga vinsterna, vilket ligger till grund för att företagshälsan fortfarande prioriteras bort på många arbetsplatser. Vi tror att det är en dålig idé och anser istället att fler företag borde prioritera upp företagshälsan med den långsiktiga målsättningen om att spara pengar och öka företagskapaciteten. Som ”bieffekt” kan den förbättrade företagshälsan också bidra till en trevligare arbetsmiljö där personal trivs bättre och stannar längre.

Friskvård & Träningsjuk
Träning och rörelse kan förebygga många besvär men också stärka immunförsvaret, förebygga belastningsskador och ge individen mer energi. Med tanke på alla fördelar är det faktiskt svårt att förstå varför inte fler företag nyttjar friskvårdsbidrag och friskvårdsträning? Med hjälp av friskvårdsbidraget kan man uppmana till träning och rörelse på fritiden och genom att erbjuda en eller två träningstimmar på arbetstid kan man även få de anställda att röra sig under arbetstid, något som är extra viktigt för de med stillasittande arbeten.

En frisk policy
Alla hanterar vi sjukdom på olika sätt och vissa av oss är sämre än andra på att stanna hemma vid rätt tillfälle. Det är därför viktigt med en strikt sjukdomspolicy som håller sjukdomarna så långt bort från arbetsplatsen som möjligt. Många kan arbeta hemifrån i någon utsträckning och att stanna hemma en extra dag när du varit sjuk är aldrig fel. Det kan också vara bra att stanna hemma om en sjukdom är på väg att bryta ut, då det är i början av sjukdomsperioden som den smittar som mest. För företaget är det alltid billigare att mista en arbetsdag än att få smittan till jobbet då det inte är ovanligt att smittan sedan vandrar runt under en lång period på arbetsplatsen.

Den sjukdomspolicy som finns på dagis och fritids borde kanske även gälla för arbetsplatsen? Stanna hemma om du är sjuk, gärna en dag extra och kom inte heller till jobbet om någon i familjen har någon av de mer smittsamma sjukdomarna (läs magsjuka).

Hygien & Lokaler
Tillgänglighet till handdesinfektion och tvål kan reducera spridningen av många sjukdomar och är extra viktigt i sjukdomsdrabbade tider. Se till att handdesinfektionen är lättillgänglig på gemensamma ytor så som toalett, fikarum, matsal och mötesrum. Vi har tidigare också skrivit om hur viktigt det är med rena och fräscha lokaler i blogginlägget ”städa fram trivseln” varpå en Sifo undersökning visade att rena lokaler är den näst viktigaste faktorn för trivsel på arbetsplatsen (Win-Win med andra ord).

Kunskap
Privatlivet är nära knutet till arbetslivet och att berika personalen med kunskap som sträcker sig utanför arbetets gränser kan därför vara en god idé. Om personalen mår bra och klarar av att hantera vardagen kommer även arbetslivet att fungera bättre. Vi tänker då på kurser och utbildningar i t.ex. kost & hälsa, träning & rörelse, ergonomi och stresshantering.

Redskap
Se till att personalen har rätt redskap när de arbetar. Höj- och sänkbara skrivbord, bra skärmar, ergonomiska stolar och terminal glasögon för att ta några exempel. Det kan förebygga förslitningsskador, värk och besvär.

Stöd och Social närvaro
Har du personalansvar bör du också lägga stor vikt vid personalens arbets- och livssituation för att kunna upptäcka om det finns något som kan utformas/ändras för att han/hon ska må bättre. Det är viktigt att tänka på att det inte bara är kroppen som kan må dåligt då även ”Hjärnförkylning” i form av utbrändhet, stress och depression blivit allt vanligare. Som arbetsgivare kan du t.ex. om du letar, upptäcka tecken på ”hjärnförkylning” och hjälpa till innan det är för sent genom att styra om och anpassa tjänsten efter den drabbades behov. Det kan t.ex. röra sig om att korta ner dagarna, styra om arbetstiderna, eller minska på pressen och arbetsbörda under en viss period. För företaget är det betydligt bättre att mista några timmars arbetstid än att tapp en resurs för en 6 månaders sjukskrivning.