Chat with us, powered by LiveChat
I nära samarbete med Volvo Cars, Mondi Wellpappe Ansbach och Zerust har aPak tagit fram den prisbelönta förpackningslösningen SimpleSphere. Förpackningslösningen används för att transportera motorhuvar från Sverige till Kina och är en del av ett större modulanpassat förpackningssystem som effektiviserat packprocessen, förenklat hanteringen, sänkt omkostnaderna och minimerat miljöpåverkan.

Med förpackningslösningen SimpleSphere har vi vunnit både nordiska mästerskapen och världsmästerskapen i förpackning.

Bakgrund:

Volvo Cars är en global biltillverkare med säte i Sverige, Belgien och Kina som levererar personbilar i premiumsegmentet. I samband med framtagningen av deras nyligen lanserade bilmodeller S60, XC60 och S90 bestämde de sig för att även se över förpackningsprocesserna.

Tidigare skickades karossdelarna i träemballage som innebar stora påfrestningar för personalen, miljön, ekonomin och inte minst effektiviteten på anläggningarna. Arbetet som krävdes vid resning, montering och nedmontering av emballaget involverade tunga lyft, spikborttagning, skruvdragning och andra betungande och tidskrävande förlopp. I en förhoppning om att kunna förbättra och effektivisera processen drog Volvo Cars därför igång en stor upphandling där aPak och flera av de stora namnen i Europa ingick. APak har en lång historia tillsammans med Volvo och Volvo Cars och har i nära samarbete med dem tagit fram en rad olika förpackningslösningar varibland den numera världsetablerade emballage 100-serien och den tidigare WorldStar-vinnaren, Pyropack.

Vad aPak gjorde:

VI EFFEKTIVISERADE HANTERINGEN
De förmonterade kitten som levereras till Volvo Cars kan sättas samman på under en halv minut – helt utan skruvar, lim och häftklammer. Konstruktionen sammanfogas istället med hjälp av plastlås och nedmonteringen är därför precis lika snabb och smidig som monteringen. Det finns inte heller någon korrosionshämmande plastfoliering på insidan som måste monteras och/eller plockas bort.

VI SÄNKTE VIKTEN & ARBETSBÖRDAN
Förpackningslösningens stomme består av lock, botten och sidor som producerats i specialanpassad starkwell som utvecklats för att stå emot luftfuktigheten och kondensen som uppstår under de långa containerfrakterna över världshaven. När delarna sammanfogats med hjälp av de tillhörande plastlåsen kan konstruktionen stå emot ett tryck som motsvarar det från en betydligt tyngre och dyrare träkonstruktion. Den låga vikten sänker fraktkostnaderna men underlättar också arbetet för personalen som inte längre behöver genomföra de tunga lyften och de otympliga förslutningsmomenten.

VI UTVECKLADE ETT EFFEKTIVARE FRAKTSYSTEM
SimpleSphere skickas primärt via båttransport men konstruktionen är också utformad för att klara av påfrestningarna som uppstår vid både tåg- och flygtransport. Konstruktionen har inte pallanpassats utan har istället anpassats efter containermått i syfte att undvika lastsäkringskostnader, onödiga arbetsmoment och för att maximera användningen av utrymmet vid transport. Det samma gäller för hela det modulsystem som SimpleSphere är en del av. De olika modulerna kan dessutom byggas ihop i varierande konstellationer för att uppnå optimal fyllnadsgrad. Det innebär att förpackningslösningen alltid eliminerar den tomma ytan som vanligtvis uppstår vid containerfrakt.

VI KONSTRUERADE EN UNIK ATMOSFÄR
I syfte att motverka korrosion som kan uppstå under förvaring och transport används VCI-teknik, som skapar en skyddande atmosfär inne i förpackningen. Det är en helt ny och unik rostskyddslösning, som till skillnad från traditionella lösningar är fri från tidskrävande och svårhanterlig rostskyddsplast. Den skyddande atmosfären skapas med hjälp av utvalda och strategiskt utplacerade VCI-produkter. Inom loppet av några timmar efter förslutning kan förpackningen stå emot det fuktiga och krävande klimat som uppstår under de månadslånga transporterna. Den avancerade rostskyddstekniken består av en kombination av VCI-produkter som ger både snabb och långsiktig effekt. Den nya rostskyddslösningen förkortar inte bara monterings- och nedmonteringstiden utan är dessutom både billigare och bättre för miljön då lösningen minimerar materialåtgången. Den unika lösningen har vi tagit fram i nära samarbete med vår partner Zerust.

VI SKAPADE EN MILJÖVÄN
Den låga vikten, den reducerade materialåtgången, den containeranpassade designen och det faktum att samtliga delar av konstruktionen är återvinningsbara gör SimpleSphere till en mycket miljövänligare förpackningslösning. Tack vare välutarbetade just-in-time leveranser har de snabba flygtransporterna också kunnat begränsas till fördel av de betydligt billigare och miljövänligare båttransporterna.

När konstruktionen nått sin slutdestination sorteras delarna för att sedan säljas vidare som returmaterial. På den kinesiska marknaden finns det ett stort behov av returmaterial och försäljningen av det använda materialet är därför en smidig, miljövänlig och ekonomisk del av processen.

VI OPTIMARADE LOGISTIKEN
En stor och viktig del av förpackningslösningen bottnar i den omgivande logistiken och det arbete som förenklar och frigör personal och yta hos Volvo Cars. I en produktionsanläggning sätter aPak ihop och förbereder kitten som sedan levereras till Volvo Cars för packning, förslutning och leverans. De färdiga kitten skickas tre gånger om dagen med just-in-time leveranser som styrs av det dagliga behovet varpå kitten kan levereras redan dagen efter beställning. Det innebär att Volvo Cars inte behöver lagerhålla några produkter och för att förenkla processen ytterligare har artiklarna slagits ihop under ett artikelnummer som enkelt kan beställas via den ständigt tillgängliga e-handeln.

Varför är detta viktigt för dig?:

Vårt mål är att leverera den bästa tänkbara förpackningslösningen och med SimpleSphere visar vi prov på att vi kan ta oss an och lösa även de största och mest komplexa av uppdrag. Att lösa komplexa förpackningsproblem har alltid varit en av våra främsta styrkor och genom att kombinera vår expertis med de främsta egenskaperna hos vår kund och våra samarbetspartners lyckades vi skapa en förpackningslösning som överträffade alla förväntningar.

SimpleSphere är en förpackningslösning i världsklass och vad stoppar oss från att skapa nästa världsmästare tillsammans?