Chat with us, powered by LiveChat

Företaget LiquiGlide har utvecklat en applicerbar ytbehandling som stöter ifrån sig smuts och vätska. Det låter kanske inte speciellt exalterade vid en första anblick men om sanningen ska fram är det troligtvis en av decenniets största innovationer inom förpackningsbranschen! Tänk bara på allt innehåll som finns kvar när tandkrämstuben, ketchupflaskan, hudkrämen, hårvaxet och yoghurtförpackningen åker i soptunnan.

För att ta ett exempel så är det så mycket som 8-10% av innehållet i en yoghurtförpackning som går till spillo enligt en studie från Johanna Berlin, forskare på SIK. Det innebär att du egentligen bara får 9 dl yoghurt när du köper 1 liter. Snopet va?
LiquiTack vare LiquiGlide som precis tecknat avtal med den Norska livsmedelsgiganten Orkla kan vi dock snart se slutet på en del av det onödiga svinnet. Med hjälp av den nya tekniken kommer du att behöva slänga mindre mat i onödan samtidigt som det blir mer över i plånboken och mindre varor att bära hem. Du kan dessutom räkna bort ett par tråkiga besök på återvinningsstationen. Alla livsmedelsförpackningar lämnar givetvis inte så mycket som 10 % kvar i förpackningen men det finns en hel uppsjö av vardagsprodukter som lämnar 2-15 % av innehållet kvar i förpackningen. Hur många gånger har man inte stått där och kämpat med tandkrämstuben?

Den stora vinningen görs dock inte på det personliga planet utan på det övergripande miljömässiga planet. Med minskad konsumtion följer minskad produktion, minskad användning av förpackningar, färre transporter och mindre sopphantering. Det innebär att utsläppen minskar i flera led och även om den där lilla klicken som blir kvar i förpackningen kan ses som en struntsak, blir den rätt stor när man slår ihop dem. Bara i Sverige säljs 44 000 ton förpackningar yoghurt varje år vilket innebär att 4 400 ton yoghurt till ett värde av ca 70 miljoner kronor kastas i papperskorgen varje år. Nu hoppas vi givetvis på att fler företag tecknar avtal med LiquiGlide så att vi slupper att slänga en massa mat i onödan.