Chat with us, powered by LiveChat

Människans ohållbara relation till plast har drabbat världshaven hårt och enligt en rapport från välgörenhetsorganisationen Ellen MacArthur Foundation kommer våra hav att bestå av mer plast än fisk redan år 2050. Det är dock viktigt att poängtera att det än inte är för sent att ändra framtiden och vi tror dessutom att det redan kan ha skett!?

CleanupDet är svårt att inte bli nerstämd när man tar del av de klimat- och miljörapporter som inkommit dom senaste åren men vi hoppas verkligen att den nyvunna kunskapen och den ökade medvetenheten om planetens kapacitet ger effekt. Vi måste börja respektera våra hav och ta hand om de 8 miljoner ton plast som hamnar där varje år. Att förändra beteendet, processerna och konsumtionsmönstret i samhället kommer dock att ta tid och under den tiden måste vi hitta alternativa lösningar som kan reducera den kopiösa mängd plast som är på väg mot havet. Som tur är kan lösningen på problemet redan vara här och den går under namnet The Ocean Cleanup.

Konceptet The Ocean Cleanup presenterades av den då 19årige Boyan Slat och består av en jättelik vattendammsugare som samarbetar med undervattenstömmarna för att samla in det skräp som flyter vid vattenytan. Systemet har ingen skadlig inverkan på djur eller natur och enligt beräkningar har systemet kapacitet att städa upp hälften av allt skräp i Atlanten på 10 år. Att försöka sig på detsamma med traditionella båtar skulle ta omkring 70 000 år och skulle under arbetets gång leda till kopiösa mängder utsläpp. När man sätter det i relation till dagens teknik säger det en del om hur effektiv Boyans ide är men ger samtidigt också en hint om hur mycket plast det faktiskt finns i havet (skrämmande).

Boyan Slat har hunnit fylla 21 och hans projekt har justerats, finputsats, testats och kommer nu att sjösättas i Japan i början under året. Den första jättedammsugaren blir ca 2 km lång och kommer till en början att vara verksam i två år. Vi håller tummarna för att Boyan Slat lyckas med projektet så att fler dammsugare kan sättas i drift så fort som möjligt för att rädda världen.

Radda